Famílies i escola: un programa de TV

Hola famílies,

Us passem aquest enllaç del programa de TV FAMÍLIES I ESCOLA ( http://xtvlblocs.cat/familiesiescola/ ) de la Xarxa de televisions locals. Creiem que és un bon recurs per als pares i educadors que volem millorar en la nostra tasca.

Aquí sota enganxem una explicació dels valors del programa.

Esperem que us agradi.

INNOVACIÓ

No és el primer programa de TV sobre formació de pares i mares, però no hi ha massa experiències prèvies. La primera fase de “Famílies i escola”, que es va emetre a 25TV durant tres temporades amb el nom “d’Experiències educatives” és un d’aquests pocs antecedents. N’hi ha hagut altres, però amb plantejament allunyats dels del punt de vista televisiu. Dedicar, explícitament i íntegrament, un programa a formar pares, és, sens dubte, un repte innovador.

I és, també, un repte necessari. Existeix, clarament, una demanda de les famílies en aquesta direcció. Educar no ha estat mai fàcil i avui, dia, en el context d’una societat que té, sortosament, graus elevats de llibertat i relativitat, encara ho és menys.

Els pares comparteixen pocs temps amb els fills i, a més, han de competir amb molts altres estímuls educatius. Oferir-los eines senzilles, ajudar-los a educar, és una iniciativa que serà, segur, ben rebuda.

ENFOCAMENT DIDÀCTIC

“Famílies i escola” és, sobretot, un programa didàctic (és a dir, a banda d’entretenir, intentar formar). L’objectiu bàsic del programa és que les famílies tinguin més informació i eines per fer cada dia la seva tasca educativa.

Per això, diem que “Famílies i escola” és, de fet, una escola de pares i mares en format televisiu.

Per aconseguir-ho, el programa fa servir aquestes eines:

-Enfocament amè, desenfadat (fins i tot amb algun moment còmic).
-Combinació de la paraula oral i escrita (debat vs. grafismes).
-Combinació de comentaris teòrics i d’exemples pràctics.
-Conclusions clares.
-Llenguatge senzill.

ENFOCAMENT ÚTIL

A “Famílies i escola” hi ha un interès constant per oferir eines útils als pares. El rigor en la informació és important, naturalment, però ho és més el caràcter d’utilitat. Els pares espectadors no esperen discussions teòriques sobre educació, ni aportacions altament qualificades; esperen propostes per resoldre els seus problemes quotidians.

En aquest valor, el programa hi ha troba la manera d’aportar un valor afegit.

ESTRUCTURA DEL PROGRAMA

El programa reprodueix una “classe” per a pares. Està enfocat de manera desenfadada, com si es tractés d’una escola per a pares i mares. La majoria del programa transcorre en un plató que està muntat amb motius escolars.

D’una banda, hi ha dos pares que faran preguntes i consultes sobre el tema a tractar. De l’altra, hi ha un expert que respon les preguntes i resol els dubtes. Enmig, el presentador dóna joc a la conversa i ritme al programa.

El programa comença amb una breu presentació del presentador i amb una conversa informal entre joves, que serveix per introduir el tema.

Durant el programa, es recomana una web i un llibre relacionats amb el tema del qual es parli.

Al final del programa, apareixen en pantalla grafismes que resumeixen el que s’hagi dit fins aquell moment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s