Benvolgudes famílies,
L’horari escolar que adoptarà El Solell el proper curs serà de 9.00 a 12.30 i 15.00 a 16.30. Aquest horari ha estat proposat per decret pel Departament d’Ensenyament i acceptat pel centre.
El passat dimecres 25 de maig, es va votar en el Consell Escolar si s’estava a favor o no d’aquest nou horari. Us informem que tots els representats dels pares i mares i la Junta de l’AMPA del Solell van votar en contra d’acabar a les 16.30, considerant que, malgrat que possiblement era més beneficiós per als nostres fills/es i el professorat, podia dificultar la conciliació de la vida professional i familiar.
Us agraïm que ens feu arribar els vostres comentaris sobre el nou horari escolar.
Salutacions,
Junta de l’AMPA
Benvolgudes famílies,
Vull comentar mínimament aquesta notícia de l’horari que posa l’AMPA, entenc, amb tota la bona voluntat, per tal de clarificar-la el màxim possible.
D’entrada, l’horari serà aquest el curs vinent, efectivament, perquè es tracta de l’horari marc general proposat pel Departament d’Educació i perquè tot l’equip pedagògic del centre hi estem d’acord. Ara bé, pel que fa a la votació que es va produir al Consell, convé afegir, simplement, que es va fer, preveient que l’ordre de calendari diria el que finalment ha dit i us vam comunicar, és a dir, va ser una votació per tal de tenir clar si, en el cas hipotètic de voler fer una modificació a l’horari proposat seria possible tirar-la endavant o no. Evidentment, la resposta va ser negativa. Per això mateix, vam decidir en el mateix Consell Escolar enviar una circular informant del canvi el mateix dia que sortís l’ordre i convocar, posteriorment, a una reunió informativa per tal d’aclarir qualsevol mena de dubte. I aixi ho hem fet, des de l’Escola.
Vull afegir que allò que us aclarirem a la reunió, en síntesi, és que el nou horari és el més racional ara mateix per les següents raons (qüestions que vam voler proposar i debatre al Consell abans fins i tot de saber que el Departament faria la mateixa proposta que nosaltres): els nens a la tarda no rendeixen bé, s’aprofita molt més la seva energia i motivació a la franja de matí, hem d’estar en consonància amb totes les escoles de la zona i de Catalunya, que faran aquest mateix horari, la franja de menjador es redueix (si no, hagués quedat de 3 hores, la qual cosa suposaria tornar a tenir segurament problemes conductuals al menjador i fer tasques més dirigides, incrementant el cansament dels nens), el preu del menjador, conseqüentment, no s’incrementarà, les activitats extraescolars arreu començaran d’acord amb el nou horari, etc… En definitiva, no se’ns acudeixen aspectes negatius.
Malgrat això, i l’AMPA també ho diu, i els agraïm, que ells també el veuen millor i que només troben el hàndicap de la conciliació familiar i laboral. Aquesta és la raó per la qual també entenem la seva por i la seva posició, però pensem sincerament que, nosaltres, com a professionals de l’ensenyament, ens hem de basar només en raons que sumin a favor de la qualitat educativa i de la millora dels resultats acadèmics, i crec que això mateix, per primera vegada, és el que ha tingut en compte el Departament.
Gràcies, com sempre, per la vostra col·laboració.
Salutacions a tothom.
Joaquim
Valoracions de la FaPaC sobre el calendari escolar
http://www.fapac.cat/
02 Juny, 2011
La FaPaC us informa que el Departament d’Ensenyament ha fet públic els detalls del nou calendari escolar. La FaPaC ha expressat les seves reivindicacions en les reunions del Consell Escolar de Catalunya, centrades en reclamar una hora diària complementària en tots els centres públics i en exigir recursos suficients per assolir l’èxit escolar.
Aquests són els principals detalls del calendari escolar per al curs vinent 2011-2012:
•El curs començarà el 12 de setembre, tant a l’educació primària com a secundària.
•La data de final de curs serà el 22 de juny, mentre que els exàmens de recuperació del setembre (proves extraordinàries) per a l’ESO i primer de batxillerat seran els dies 4 i 5 de sembre del 2012. En el cas dels cicles formatius i segon de batxillerat aquestes proves es faran el mes de juny després de les proves ordinàries.
•L’horari escolar serà de jornada partida de 9.00 a 12.30 i de 15.00 a 16.30 hores, tot i que els centres que ho demanin i ho justifiquin podran acabar a les 16.00 o a les 17.00 hores.
•Els centres que determini el Departament d’Ensenyament disposaran d’una hora diària més per a tots els alumnes.
•Pel que fa a les vacances, l’aturada per Nadal es farà entre el 22 de desembre i el 8 de gener, ambdós inclosos (el 7 de gener, endemà de Reis, torna a ser festiu). La Setmana Santa serà entre el 2 i el 9 d’abrl, ambdós inclosos.
•Els centres disposaran de 5 dies de lliure disposició que es podran fer repartits en els diferents trimestres o bé compactats en una mateixa setmana.
La FaPaC ha traslladat les seves reivindicacions i propostes al calendari escolar en les diferents comissions del Consell Escolar de Catalunya i en el ple, celebrat dimarts passat.
La federació ha presentat un VOT PARTICULAR amb les seves consideracions per tal de deixar palesa l’opinió de les famílies en el dictamen que fa aquest organisme. L’objectiu ha estat que es tinguin en compte les nostres demandes i propostes.
•Quant a la data d’inici de curs, la FaPaC havia proposat començar les classes el dia 12 de setembre, ja que no es contemplen mesures com els ajuts i les beques per activitats extraescolars a realitzar en els dies de lliure elecció tal com sempre havíem demanat.
•La nostra proposta d’horari escolar és l’actual, de 9 a 12 i de 15 a 17 hores, per tal de garantir el bon funcionament del servei de menjador en els centres i com a millor opció també per als alumnes que van a casa a dinar.
•Pel que fa a complementar l’horari lectiu amb una hora diària més, la FaPaC ha reclamat que TOTS els centres públics puguin disposar d’aquesta hora per desenvolupar les habilitats que afavoreixen l’assoliment de les comptències bàsiques. Actualment ja es fa aquesta hora diària a tots els centres públics i, per tant, hem valorat que cal continuar-la perquè, entre d’altres motius, suposa més hores de classe per als alumnes i serveix per igualar les condicions d’escolarització entre totes les escoles que reben fons públics.
La FaPaC espera que el Departament d’Ensenyament ens faci arribar, tal com s’ha compromès, els criteris i recursos que utilitzaran per garantir el reforç escolar i l’atenció individualitzada dels alumnes per tal d’assolir l’èxit escolar.
http://www.fapac.cat/2011/06/Pautes-seguir-aprovar-lhorari-escolar-en-el-CEC
Tant l’horari com el calendari escolar els tornem a tenir, com sempre, damunt la taula dels Consells Escolars de Centre. Qualsevol altra proposta s’haurà de consensuar en el sí del consell escolar de cada centre, i les famílies tenim tot el dret a proposar qualsevol modificació.
Tant de bo això faci que pares i la resta de la comunitat educativa no s’esbatussin com gat i gos darrera d’uns interessos que disten molt dels interessos dels nens i nenes dels quals sovint en parlem poc. Tant de bo no ens distraguem del més important: treballar plegats per combatre el fracàs escolar amb què convivim i que, hores d’ara, ja està totalment reconegut.
Convidem a tots els pares i mares a reflexionar, dir-hi la seva, crear debat; solament així podrem comptar amb la tant anunciada tercera renovació pedagògica.
INSTRUCCIONS a seguir per l’aprovació de l’horari calendari en els vostres centres:
•L’horari escolar s’ha de presentar al Consell Escolar de Centre i aquest l’ha d’aprovar per consens.
•Si no es pot aprovar amb el consens de tota la comunitat educativa, s’haurà d’aprovar amb el vot favorable d’un mínim de les 3/4 parts dels membres assistents a la reunió del consell escolar.
•Els pares i mares també podeu presentar la vostra proposta d’horari si considereu que el que presenten els professors no és el més adequat. En aquest cas, també s’haurà d’aprovar, com a mínim, amb el vot favorable de les 3/4 parts dels membres assistents.
•En cas que no hi hagi acord en el Consell Escolar de Centre, la direcció n’informarà, abans del 17 de juny, als Serveis Territorials d’Ensenyament per tal que resolguin l’horari tenint en compte, sempre que sigui possible, l’horari aprovat majoritàriament en la resta dels centres del municipi.
A més:
•Si es vulgués fer jornada intensiva de l’11 al 22 de juny del curs vinent també s’ha de demanar ara.
•Pel que fa a l’elecció dels dies de lliure disposició estaria bé que fossin els que, en principi, recomana el Consell d’Educació Municipal, a fi i efecte que tots els centres d’una mateixa població facin els mateixos dies de festa.